blog
Arnout Janze – Engineer automatisering M&R-techniek
“Complexe software-puzzels. Dat vind ik mooi! Hoe moeilijker, hoe interessanter. Geef mij een softwarevraagstuk met WarmteKoudeOpwekking, complete luchtbehandeling en bodemopslag, Dan moet ik mijn hersens kraken. En daarna weer wat standaard configuraties. Die afwisseling is fijn.”
Engineer automatisering meet- en regeltechniek? Wat moet je daarvoor weten en kunnen?
Kennis van de twee kanten van de installatie
Voor deze functie moet je beide kanten van de installatie kennen. Enerzijds (Priva) softwarekennis, want programmeren en configureren zijn belangrijke taken binnen mijn functie. Anderzijds is het ook echt noodzakelijk dat je de werktuigbouwkundige kant van een installatie beheerst. De opleidingen KLI-C en/of MRK-C zijn van grote waarde voor deze functie. Daarnaast moet je als engineer de wil hebben om continu te blijven leren. Want dit vakgebied is echt in ontwikkeling; er gebeurt heel veel in de wereld van installatie- en meet- en regeltechniek.
Hoe ziet jouw dagelijks werk eruit?
Programmeren, configureren en monitoren
Op basis van de regeltechnische omschrijving en de kasttekening bedenk ik hoe de installatie werktuigbouwkundig kan gaan functioneren en welke consequentie dit heeft voor de software. Uiteraard kijk ik dan ook naar mogelijkheden om het zo efficiënt mogelijk te bouwen. Vervolgens bouw ik de softwarematige aansturing per installatiedeel op. Hierbij bepaal ik of de modules van Priva toereikend zijn of dat het nodig is om een eigen softwaremodule te configureren. Vervolgens ga ik daadwerkelijk aan de slag en met het configureren van de softwaremodulen en zet deze in de meest optimale volgorde achter elkaar. Ik ben dus meer aan het configureren dan ‘code aan het schrijven’.
Als ik klaar ben en de kasten zijn opgebouwd, dan gaat de inbedrijfsteller aan de slag met het testen en in bedrijfstellen van de totale installatie. Hij test de hardware, dus de gezamenlijke installatiedelen, met mijn software. Via de regelcomputer gaat de installatie draaien. Het grootste softwarematige deel van een project is nu klaar en dan komt het ‘monitoren’ ofwel het optimaliseren van de totale installatie. Dat betekent dat ik tot aan de oplevering van het project op afstand de werking van de installatie volg. Ik kijk hoe de installatie reageert op dag-, nacht- en weekritme en hoe de eindgebruikers het binnenklimaat ervaren. Per project ben ik wekelijks een half uur aan het observeren, bijstellen en finetunen. Ik werk ook mee in het offertetraject; ik denk mee of en hoe de wens van de klant softwarematig kan worden opgelost voor deze mogelijke nieuwe opdracht. En ik maak een inschatting van de uren die ik nodig heb om het project te maken. Zo kunnen we gezamenlijk een passend budget neerzetten voor onze klant.
Met wie werk je samen?
Sparren met collega’s
Ik werk in het opstarttraject veel samen met de projectleider MRK en de elektrotechnisch tekenaars. Staat een installatie softwarematig in de steigers dan heb ik veel contact met de inbedrijfsteller. En natuurlijk spar ik regelmatig met mijn collega-engineers. Samen zijn we innovatief bezig; steeds weer op zoek naar praktische en knappe oplossingen voor complexe installaties.
Ik ben nauwelijks op locatie. Maar af en toe ga ik wel mee met de inbedrijfsteller, om gevoel te houden met de W-kant van de installatie.
Wat vind jij zo interesssant aan je functie?
Slim tijd of kosten besparen
Slim en efficiënt programmeren. Dat kan betekenen dat ik voor een installatie een slimme tijd- of kostenbesparende softwarematige oplossing zie. Het kan ook een project zijn met complexe installatiedelen en verschillende klimaatbehoeften. Ik ben nu aan het programmeren voor het fulfilmentcentrum van 50.000 m2 van bol.com. Op zo’n project ben ik trots. Het mooiste is om te zien dat mijn werk echt werkt. Dat een inbedrijfsteller dankzij mijn software goed kan doorwerken en dat hij een installatie soepel in bedrijf kan stellen.
Wat maakt Coneco tot een prettige werkgever?
Respect voor medewerkers
Werknemers staan bij Coneco op 1. Natuurlijk wil Coneco geld verdienen en projecten goed draaien, maar altijd met respect voor de medewerkers. Je wordt hier als werknemer en als mens erg gewaardeerd. Dat maakt dat de sfeer hier goed is. Iedereen is bereid om je te helpen, dingen uit te leggen. Dat viel mij op toen ik hier acht jaar geleden kwam werken. En dat hoor ik ook weer terug van de nieuwe collega’s. Je doet het hier echt samen.
Wat biedt Coneco jou als extra?
Flexibiliteit en ruimte voor ontwikkeling
Coneco heeft mooie projecten en kijkt naar de toekomst. Dat betekent dat je tijd en ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen: nieuwe dingen proberen, opleidingen of trainingen volgen, met collega-engineers een middag studeren, dingen uitproberen, testen enzovoort. Installaties worden steeds vaker softwarematig aan- en bijgestuurd. Dat betekent dat ze met elkaar moeten communiceren via Modbus, M-bus, KNX en BACnet. Ik vind het interessant dat we ons op dit gebied continu ontwikkelen.
Tot slot biedt Coneco flexibiliteit. Ik breng op donderdag en vrijdag de jongste naar school. Dan kom ik wat later. Dat is geen probleem. En bij een complex project, als ik echt flink moet programmeren en mijn hoofd erbij moet houden, ga ik wel eens een dag ongestoord thuis werken. Die vrijheid en ruimte zijn fijn en die komen mij én mijn werk ten goede.