blog
Kees, Peter en Michel – Tekenaar M&R-techniek
Op de foto: tekenaar M&R-techniek Michel
“De een tekent liever een standaard regelkast, de ander vindt engineeren aan een speciaal project het mooist. Wat de tekenaars M&R-techniek allemaal uitdagend vinden, is het bedenken van slimmigheden die voordelen opleveren voor het einddoel en voor de eindklant: een perfect werkende installatie. Kennis, creativiteit en ervaring gebruiken, dat drijft de tekenaar M&R-techniek.”
Tekenaar M&R-techniek? Wat moet je daarvoor weten en kunnen?
Om een goed tekenaar M&R-techniek te zijn, is een mbo-opleiding elektrotechniek de absolute basis. Daarnaast is kennis van installatie- en meet- en regeltechniek echt niet te missen. Wij zetten bijvoorbeeld een principeschema op van een ketelinstallatie met daarachter radiatorengroepen of een schema van een luchtbehandelingsinstallatie. Het is dan belangrijk als je weet wat de afzonderlijke delen van de installatie doen en nodig hebben. Omdat wij de tekeningen maken voor de regelkasten, is het handig als je ervaring hebt met het opbouwen van een kast. Wij hebben zelf ook kasten gebouwd en dan weet je bijvoorbeeld welke regelaar welke bedrading nodig heeft en welke bedradingskoker je moet intekenen. Wij werken in Eplan, ons elektrotechnisch tekenpakket met talloze mogelijkheden.
Omdat de installatie- en meet- en regeltechniek voortdurend in ontwikkeling zijn, moeten we die kennis continu actueel houden. Daarvoor volgen we cursussen of trainingen, bijvoorbeeld binnen onze Coneco Groeiacademie. Daarnaast is internet natuurlijk een belangrijke kennisbron.
Hoe ziet jullie dagelijks werk eruit?
Wij werken in een team van tekenaars M&R-techniek. In principe werken we zelfstandig aan één project. Omdat we bij Coneco ook uitdagende en omvangrijke projecten realiseren, werken we soms met meerdere tekenaars aan een project.
Wij tekenen schema’s voor regelkasten en regelinstallaties aan de hand van een bestek, principeschema’s, functielijsten en specifieke gegevens die wij van de projectleider MRKontvangen. Allereerst zetten we het principeschema op in Eplan en vervolgens werken we in hoofd- en stuurstroom alle elektrotechnische componenten uit, zoals voedingen en de aansturing van bijvoorbeeld pompen, afsluiters en opnemers. Hier zie je dus de elektrotechniek en de installatie- en meet- en regeltechniek samenkomen. Aan het eind wordt dan de indeling van de kast getekend, die is belangrijk voor de kastenbouwer.
Met wie werken jullie samen?
Wij werken samen met onze Coneco-collega’s, vooral met de projectleiders MRK en de werkvoorbereiders. Soms zitten we samen met de software-engineers, bijvoorbeeld om te overleggen of de gevraagde schakelingen wel in een bepaalde regelaar geprogrammeerd kunnen worden.
Wat vinden jullie zo interessant aan jullie functie?
Het mooiste van dit werk is slimmigheden bedenken en verwerken om de perfect werkende regelinstallatie te krijgen. Het is een uitdaging om een regelkast zodanig efficiënt op te bouwen, dat hij compacter is dan vooraf bedacht. Dat vraagt om creativiteit, kennis en ervaring. En dat gebruiken we niet alleen bij het ontwerpen van een nieuwe kast, maar ook bij renovatieprojecten. Bij deze projecten kunnen we weer heel andere uitdagingen tegenkomen. Daarom gaan we graag op locatie de bestaande regelkast te bekijken. De informatie die we daar opnemen, gebruiken we om de bestaande kast aan te kunnen passen of opnieuw te kunnen bouwen.
Wat maakt Coneco tot een prettige werkgever?
Bij Coneco is het onderlinge vertrouwen en respect groot. Het is fijn dat we echt van elkaar op aan kunnen. Doordat iedereen zich aan de afspraken houdt, kan je optimaal doorwerken. En als er iets is, dan spring je bij. We staan samen voor een project. Dat komt het werkplezier én de kwaliteit van ons totale werk ten goede.
Wat biedt Coneco jullie als extra?
Coneco stelt de mens op 1 en de medewerker op 2, zo ervaren wij dat echt. Als er bijvoorbeeld iets is waardoor het werken even niet of wat minder gaat, dan kan daarover gesproken worden en dan vinden we samen een oplossing. De waardering voor de mens is hier groot.