Referentie
Klimaatrenovatie in monumentaal pand Hogeschool Rotterdam
Ons project kende drie fasen, dus ook drie deadlines, welke we alle drie hebben gehaald. Mede door de goede planning van Strukton.
Kees Doolaar, Projectmanager
Het klimaatbeheersysteem van Hogeschool Rotterdam was aan een grondige renovatie toe. Dus ging Coneco, al ver vóór de Corona-uitbraak in Nederland, aan de slag in het monumentale pand aan het Academieplein. De klimaatrenovatie van de bouwdelen A en B is in drie fasen uitgevoerd. En een uitvoering in drie fasen, betekent ook drie deadlines.
Toen het Coronavirus Nederland nog niet in zijn greep had en het gebouw van Hogeschool Rotterdam gewoon in gebruik was, leverde onze opdrachtgever Strukton Worksphere (nu SPIE) de nieuwe klimaatinstallaties voor de bouwdelen A en B van de Hogeschool aan het Academieplein op. Coneco realiseerde hiervoor de meet- en regeltechniek. Bij dit project werkten we ook nauw samen met adviesbureau Abstract Management & Advies en 4Control (voor de bekabeling). Omdat een deel van de locatie de status van een monumentaal pand heeft, waren soms bijzondere oplossingen nodig. Zo kon de luchtbehandelingskast van bouwdeel B op het dak komen, maar moest voor het monumentale bouwdeel A een grote installatie in segmenten worden aangeleverd, om in de kelder volledig te kunnen worden opgebouwd.
Gebruiksvriendelijke bediening
Coneco verving de regelkasten in bouwdeel A en B, leverde de naregelingen voor het klimaat in de ruimtes en de besturing van de verlichting. Daarnaast regelen we de verwarming (via stadsverwarming) en koeling (via een koelmachine) in het gebouw en regelen we de luchthoeveelheid in de lokalen op basis van CO2. In elke ruimte zijn verwarming, koeling en luchthoeveelheid individueel geregeld; de verlichting is geschakeld op aanwezigheid in de lokalen. De Priva Touchpoint One ruimtebedienunit met CO2-sensor integreert de bediening van verlichting en temperatuur zeer gebruiksvriendelijk in één apparaat.
Eén project, drie deadlines
Het gebouw wordt in fasen gerenoveerd, waarbij steeds een deel voor studenten is afgesloten. De renovatie is dus ook voor de hogeschool organisatorisch een uitdaging, omdat de colleges tijdens de werkzaamheden gewoon doorgaan en er veel intern is verhuisd. Het project van Coneco (de renovatie van bouwdeel A en B) kende drie fasen, dus ook drie deadlines. Hoewel het af en toe best spannend was, hebben we die alle drie gehaald – mede doordat Strukton voor alle disciplines een goede planning had opgesteld. Dat wij onze werkzaamheden altijd pas aan het einde van het traject kunnen uitvoeren, maakt het soms lastig. De luchtmeting of de aansturing van de verlichting bijvoorbeeld kunnen we pas controleren als alle andere werkzaamheden klaar zijn. Maar het is op tijd gelukt!
Gevolgen Coronacrisis
Dit project had voor Coneco een lange looptijd: wij zijn in 2018 met de werkzaamheden gestart. Wie had toen kunnen bedenken dat de wereld er in het voorjaar van 2020 door de Corona-uitbraak heel anders zou uitzien? En dat alle scholen in Nederland, dus ook Hogeschool Rotterdam, zelfs tijdelijk zouden sluiten. Wat zijn de gevolgen van de Corona-crisis op de werkzaamheden voor dit project? Marcel J.A. Kool, Projectmanager bij Strukton Worksphere: “Wij werken conform de richtlijnen van het RIVM. Hogeschool Rotterdam is voor studenten en docenten gesloten, maar de werkzaamheden van Coneco zijn zo goed als opgeleverd. Op verzoek is het gebouw open voor nazorg, mits men bovengenoemde richtlijnen bij het werk in acht neemt. Verder is het voor iedereen nog onduidelijk wat dit voor de toekomst gaat betekenen.”
Wilt u meer weten over onze werkzaamheden bij hogescholen en universiteiten, bekijk dan de blogs over Fontys Hogeschool, Tilburg University en Haagse Hogeschool
Afbeelding: Hogeschool Rotterdam, Levien Willemse